ΠΑΝΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ , ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ !!!



 "Δεν θα πεθάνεις κιόλας , πανάδες είναι !"  Η μόνιμη αντίδραση των φιλενάδων μου όταν με το πέρας των διακοπών ξεκινάω μανιωδώς το skincare για την αντιμετώπισή τους . Ναι , είναι ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα μιας και οι πανάδες ούτε μεταλλάσσονται σε κάτι πιο σοβαρό ούτε προκαλούν κάποια ενόχληση όπως κνησμό , καύσο ή πόνο ,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τις φορτωθούμε εφόρου ζωής !

Μπορεί εμείς να μη θέλουμε να τις βλέπουμε ούτε ζωγραφιστές , εντάξει ζωγραφισμένες και σε φίλτρο μπορεί και να τις θέλουμε , οι ίδιες όμως φαίνεται να μας αγαπούν ιδιαίτερα , σε σχέση με τους άντρες . Αυτές οι καφετί ή γκρίζες κηλίδες κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στο πρόσωπο και σπανιότερα στα χέρια και στο λαιμό . Αν νομίζεις ότι επειδή έχεις σκούρο δέρμα βρίσκεσαι στο απυρόβλητο πλανάσαι πλάνην οικτρά ! Οι πανάδες ή αλλιώς μέλασμα προτιμούν τις σκουρόχρωμες επιδερμίδες !!!  Αν και ο κληρονομικός παράγοντας θεωρείται από τους πιο κύριους , μία πληθώρα άλλων συμβάλλει στην εμφάνισή τους . Σου παραθέτω μερικούς από τους πιο σημαντικούς

  1. Έκθεση στον ήλιο 
  2. Ορμονικές μεταβολές κατά την εγκυμοσύνη (μάσκα εγκυμοσύνης ή χλόασμα) .



  3. Ορμονικές μεταβολές που προκαλούνται από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
  4. Προϊόντα περιποίησης που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα  

Αν οι πανάδες σε επισκέφτηκαν μαζί με τον πελαργό ή μετά τη λήψη αντισυλληπτικών σου έχω καλά νέα . Θα εξαφανιστούν αυτόματα μετά το πέρας της εγκυμοσύνης ή μετά τον τερματισμό της λήψης των αντισυλληπτικών ! Τι γίνεται όμως με τις πανάδες που επιμένουν ;

Ένα από τα δραστικότερα φάρμακα κατά των πανάδων είναι η υδροκινόνη . Εφαρμόζεται στο δέρμα τοπικά και διατίθεται σε κρέμες , λοσιόν , τζελ και σε υγρή μορφή . Τη συναντάμε τόσο σε συνταγογραφούμενα  όσο και σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα με την περιεκτικότητά της στα δεύτερα να είναι εξαιρετικά χαμηλή . Παρά τα οφέλη της ,η χρήση της υδροκινόνης παραμένει αμφιλεγόμενη λόγο του ότι ενοχοποιείται για καρκινογόνες ιδιότητες . Η μέγιστη εγκεκριμένη από τον FDA   δόση είναι 2% και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πάνω από έναν μήνα . Η χρήση της θα πρέπει να επιλέγεται μόνο αν έχετε εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές άλλωστε αν και μειώνει το σχηματισμό μελανίνης στο δέρμα το αποτέλεσμα είναι προσωρινό .

Ναι , η τρετιτοϊνη το αγαπημένο μου ρετινοειδές , παράγωγο της βιταμίνης Α βρίσκεται στις πρώτες επιλογές για τη βελτίωση του αποχρωματισμού του δέρματος ! Ξέρω ότι σε όσες με ακολουθείται στη σελίδα μου στο Instagram @jenny_loves_beauty θα έχει σχηματιστεί ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό σας . Αγαπώ βιταμίνη Α , τι να κάνουμε !!!! Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρένθεση να σου πω ότι δρα συμπληρωματικά με κορτικοστεροειδή με τα δεύτερα σε μικρή ποσότητα γιατί προκαλούν λέπτυνση του δέρματος , που δεν τη θες , και όχι μόνο . Στο εμπόριο υπάρχουν προϊόντα τριπλής δράσης που περιέχουν υδρικινόνη , τρετιτοϊνη και κάποιο κορτικοστεροειδές . Πολύ διαδεδομένα είναι επίσης σκευάσματα με αζελαϊκό και κοζικό οξύ .

 


Αν παρ' όλα αυτά οι πανάδες αντιστέκονται συστήνονται θεραπείες όπως το χημικό πίλινγκ ,η (μικρο) δερμοαπόξεση , η φωτοθεραπεία και η θεραπεία με λέιζερ .

Η θεραπεία των πανάδων πρέπει να ξέρεις ότι είναι μία πολύ χρονοβόρα και συχνά επίπονη διαδικασία εν τούτης κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τη μονιμότητα του αποτελέσματος . Ακόμα και ελάχιστη έκθεση στον ήλιο μπορεί να τις επαναφέρει . Η καθημερινή χρήση αντηλιακού ,η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου , η χρήση προϊόντων που δεν προκαλούν τσούξιμο ή τράβηγμα και βέβαια η αποφυγή αποτρίχωσης με κερί μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνισή τους ή να περιορίσουν αισθητά την έντασή τους .  




  

 

    

   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις